Home
Praktijk voor relatietherapie
Voor wie?
Werkwijze / EFT
Laatste-kans-therapie
Zes succesfactoren
Uw begeleider
Kwaliteit
Kosten
Adresgegevens
Lezingen
Gratis E-mail consult
De Relatietest
Relevante literatuur
Skype consult (NIEUW!)
Stichting EFT Nederland
 
 
 
















Wat is EFT relatietherapie?


Emotionally Focused Therapy focust op de gevoelens en drama’s van relaties die ontregeld zijn en werkt vooral in het hier en nu. Het doel van de therapie is om de emotionele beschikbaarheid van de wederzijdse partners te verbeteren.

Daarbij staat het hechtingsgedrag van de partners centraal. Dat wil zeggen de behoefte aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit. Deze behoefte aan een veilige verbinding staat centraal in de aanpak.

 

Relatieproblemen gaan in essentie over het overweldigd raken door negatieve emoties en [daardoor] gevangen raken in te nauwe en beperkte interacties (negatieve patronen). De aanpak van EFT heeft de volgende doelen:

 

Doel 1:  toegang te krijgen tot de onderliggende gevoelens en emotionele reacties van de partners en zichtbaar te maken dat deze beperkend zijn en verstarrend in de relatie.


Doel 2:  Het tweede doel is om nieuwe interacties te creëren die de relatie herdefiniëren tot een bron van veiligheid, zekerheid en comfort voor beide partners.

 

De sterke kanten van EFT zijn als volgt:

 

  • De veronderstellingen, strategieën en interventies zijn helder geformuleerd. Het is kort, overzichtelijk, en reeds gebruikt bij het trainen van talloze echtparen.
  • Het proces van de behandeling is helder gespecificeerd in 3 periodes en 9 stappen.
  • De benadering is gegrondvest op een heldere theoretische basis
  • EFT is geschikt voor een breed veld van cliënten

 

 

De EFT therapeut helpt de partners bij het kijken en ervaren van hoe zij deelnemen aan de problematiek in de relatie. Niet de partners vormen het probleem maar de manier waarop zij met elkaar omgaan. Er is een focus op de onderliggende gevoelens die, juist omdat zij meestal onderdrukt worden, echte intimiteit in de weg staan. Het opnieuw contact maken met die emoties motiveert om anders te reageren en de ware behoeften en verlangens kenbaar te maken. Bovendien wordt door de aanpak gewerkt aan zelfinzicht. Dit heeft een positief effect op het zelfbeeld en daarmee het zelfvertrouwen van de betrokkenen. Dit opent de weg naar verandering en het versterken van de emotionele band tussen de partners. Het werken aan jezelf en aan de manier waarop partners met elkaar omgaan creëert een nieuwe manier van interactie en vergroot het vertrouwen in de relatie en het leven in het algemeen.

 

EFT is het meest succesvol bij partners die hun relatie opnieuw vorm willen geven, maar die vijandig geworden zijn ten gevolge van negatieve interactie patronen. Het is niet geschikt bij gewelddadige paren of paren die aan het scheiden zijn.

 

Wetenschappelijke research heeft voor EFT aangetoond dat:

 

  • Ca 70% van de paren herstellen van hun relatieproblemen in  10 – 12 sessies en 90% rapporteert een verbetering (in tegenstelling tot 35 % bij gedragstherapie)
  • Er blijkt vrijwel geen terugval na langere tijd (in tegenstelling tot gedragstherapie)
  • Belangrijke factoren zijn de “verbinding” met de therapeut en het vertrouwen van de partners en de goede intentie van de beide betrokkenen.
  • Het oplossen van pijnlijke stukken uit het verleden (hechtingsverwondingen) d.m.v. een proces van verzoening en vergeving worden gemeld.

 

Wilt u meer weten over de essentie van EFT lees dan het boek van de grondlegger Dr Sue Johnson.

Titel:Houd me vast. Zeven gesprekken voor een hechte en veilige relatie. Uitgever Kosmos